Misstänkt bedragare inför rätta

Den man i 40-års åldern som drivit ett datorföretag i Forsagården i Lärbro misstänks för grovt skattebrott och flera fall av grovt bedrägeri. Mannen misstänks för att ha lurat till sig över fem miljoner kronor. Enligt åklagaren har han också undanhållet nära en miljon från skatt.

Det var för snart tre år sedan som den nu snart 40-årige mannen drev datorföretaget Siass med omkring 20 anställda i Forsagården i Lärbro.

Men verksamheten i Forsagården blev kortvarig. De anställda fick inte ut sina löner och flera av dem hade också övertalats att satsa stora summor i företaget. Sex privatpersoner och ett gotländskt företag investerade sammanlagt nära fyra miljoner kronor i företaget. Men enligt åklagaren saknade företaget framtidsutsikter och aktierna var värdelösa.

Men inte nog med det. Mannen lyckades också vilseleda andra att ge både varor och tjänster till företaget på kredit motsvarande minst 1,4 miljoner kronor.

40-åringen är nu också misstänkt för grovt skattebrott eftersom han inte skött bokföringen, inte betalat skatt eller arbetsgivaravgifter.

Mannen åkte också till Ånge kommun för att berätta om sina affärsplaner, men där blev kommunen misstänksam. Dels efter det att en av kommunens företrädare sökt uppgifter på nätet om företaget. På Radio Gotlands hemsida kunde de läsa att mannen var polisanmälda och brottsmisstänkt. Så det blev aldrig nån etablering i Ånge.

Polisutredningen kring mannens ”affärer” har tagit flera år. Många förhör har hållits och en oberoende datorkonsult har gått igenom företagets beslagtagna datorer.

Datakonsulten kom bland annat fram till att företaget Siass affärsmodell var både orealistisk och inte ekonomsikt genomförbar.

40-åringen har i förhör nekat till brott. Han hävdar att hälften av datorerna försvunnit från Forsagården. Han har också påstått att han visst betalt skatt för de anställda, men att skatten betalats till England, där företaget är registrerat.

Rättegång väntar nu i Gotlands tingsrätt och den beräknas ta fyra dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".