Föremål i kyrkor larmas

Stöldlarm som kan kopplas till lösa föremål i kyrkorna, innebär att värdefulla föremål som annars måste låsas in, kan stå framme även när kyrkorna är öppna för allmänheten.
I en del pastorat är kyrkorna öppna dygnet runt året om, men de flesta kyrkorna är bara öppna för allmänheten på dagtid under sommaren. När de är öppna måste många föremål vara inlåsta för att undvika stölder. Det kostar mellan 15 och 20 000 kronor per kyrka och år att hålla öppet för allmänheten under sommarmånaderna. Det larm som nu tagits fram kostar ungefär 35 000 kronor som en engångssumma per kyrka och därefter en viss summa som betalas varje år till den firma som sköter larmet. Larmet kopplas till varje enskilt föremål som ska skyddas och när någon rör föremålet hörs ett larm. Om beröringen fortsätter eller föremålet flyttas, går ett larm till någons telefon som alltså på det viset får reda på att någon obehörig har lyft föremålet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista