Ekobrottsling får längre straff

Hovrätten förlänger fängelsetraffet för huvudmannen bakom den omfattande ekonomisk brottsligheten som slutade med att över 20 företag lurades på miljonbelopp.

Mannen överklagade domen från Gotlands tingsrätt, men istället skärps alltså straffet.

Det hela gäller ett stort antal brott som begåtts via ett företag i Örebro. Det gäller både grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Sammanlagt åtalades fyra män, varav en gotlänning. En av de åtalade friades senare. Gotlands tingsrätt dömde huvudmannen till 2,5 års fängelse, ett straff som alltså överklagdes. Men Svea hovrätt tycker nu istället att mannen ska få ett längre straff och ger 3 års fängelse.

Det anses styrkt att det är denna man som styrt brottsligheten från Örebro, en man som också tidigare suttit i fängelse för liknande brott. Tillsammans med sin kompanjon köpte han ett välrenomerat företag och lyckades lura till sig tjänster och varor för miljoner kronor på bara några månader. (Han köpte dyra bilar, åkte helikopter och bjöd vänner på lyxiga middagar och slottsvistelse.)

Samtidigt användes företaget för att sälja falska fakturor och svart arbetskraft. Och det var detta som avslöjade brottsligheten. Skattemyndigheten på Gotland blev nämligen misstänksamma när en gotländsk småföretagare försökte dra av momspengar via en faktura på fem miljoner kronor som kom från huvudmannens företag.

Under rättegången hävdade huvudmannen och hans kompanjon att andra styrt verksamheten. Men detta tror alltså inte hovrätten på utan tycker till och med att tingsrätten gett för lindrigt straff till huvudmannen. Den gotländske mannen, som också överklagat, får sitt straff fastställt till ett års fängelse. Den tredje mannen överklagade inte sin dom på 1,5 års fängelse.

Männen har också fått näringsförbud och ska betala 260.000 kronor i skadestånd.