ekonomi

Små marginaler i hushållskassan

Många hushåll har dåligt med pengar i hushållskassan och på Gotland säger 43 procent att de inte klarar en försämring på 2000 kronor i månaden.

Detta visar en undersökning som Länsförsäkringar gjort.

I landet säger 34 procent att de inte har råd att bo kvar i sin bostad om kostnaderna ökar eller inkomsterna minskar med 2 000 kronor i månaden.

Enligt undersökningen är de regionala skillnaderna relativt stora. På Gotland säger 43 procent att de inte klarar en försämring på 2000 kronor medan motsvarande siffra i Älvsborg är 28 procent.

Undersökningen visar också att 16 procent inte skulle klara att bo kvar om privatekonomin försämrades med 1 000 kronor. Blir försämringen 5 000 kronor i månaden säger sig 69 procent riskera att få söka sig en ny och billigare bostad.

Särskilt utsatta är ensamstående med barn. De är också extra känsliga för till exempel den senaste tidens prishöjningar på mat. Jobbskatteavdraget har inte heller så stor effekt för dem eftersom hushållet bara har en inkomst.

Resultatet är trots detta en liten förbättring jämfört med en motsvarande undersökning från 2005.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista