Brister i marknadsmat

Det finns en hel del brister i matförsäljningen vid olika marknader på Gotland.
Miljö- och hälsoskyddsinspektörerna har i år besökt Medeltidsveckans marknad samt marknaderna i Hemse och Kräklingbo. Av rapporten framgår att det ibland till och med saknats tillstånd till livsmedelsförsäljning, att kylhanteringen är bristfällig, och att det ibland såldes annat än det som ingick i tillståndet. I flera fall saknades varudeklaration och i flera fall bereddes sallad direkt på plats, trots att det måste ske i godkänd livsmedelslokal. Dessutom visade det sig att försäljarna var dåligt informerade om reglerna för livsmedelshantering. Nästa vecka kommer miljö- och hälsoskyddsnämnden att diskutera inspektionsrapporten och fundera över om det behövs nya lokala riktlinjer för livsmedelsförsäljningen vid marknader. Det skulle i så fall kunna handla om att bara tillåta ett visst sortiment, att alla försäljningsstånd med mat måste ha tak och hur man ska kunna göra försäljningen mer hygienisk utan att det förfular miljön under Medeltidsveckan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".