Risk för försenade EU-stöd

Den här veckan startar länsstyrelsen sina kontroller av böndernas marker inför utbetalningen av jordbruksstödet från EU. I år ska 200 gårdar, jämfört med 140 året innan, kontrolleras.

Men det finns inte mer personal på länsstyrelsen för det, utan det gäller att inget oförutsatt händer, för då finns risken att en del lantbrukare får vänta på sina utbetalningar.

Gösta Cedergren är samordare för guppen EU-stöd lantbruk på länsstyrelsen.

- Jag tror att vi klarar det. Men det är väldigt dåliga reserver. Ingen får lov att bli sjuk eller på något sätt minska i sin effektivitet. Det är ett väldigt hårt tryck på personalen, säger han.

På Gotland får omkring 1850 gårdar jordbruksstöd från EU varje år.

Men för att länsstyrelsen ska få betala ut de 350 miljoner som tilldelas Gotland så finns kravet från EU att de ska kontrollera minst fem procent av gårdarna.

Det kan handla om att exempel storleken på marken stämmer och att betesmarkerna sköts.

Om det har funnits fel och brister så måste man öka antalet kontroller och länsstyrelsen på Gotland måste därför i år kontrollera 10 procent av alla gårdar.

- Vi går från 140 gårdar år 2007 till 200 gårdar i år. Det är en väldigt stor ökning så vi får bland annat införa ny teknik som vi tror kommer att vinna en del tid, säger Gösta Cedergren.

Om inget oförutsatt händer så kommer 95 procent av lantbrukarna som har gårdsstöd att få sina utbetalningar som de ska.

Däremot kan mer invecklade ansökningar och miljöstöden dröja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista