Gotländska ungdomar mår allt bättre

Trenden håller i sig. Gotländska ungdomar mår allt bättre. De röker mindre, dricker mindre alkohol och lever helt enkelt sundare. Det framgår av de frågor som kommunen ställt till 2 000 elever på Gotland.

Folkhälsostrateg Håkan Jonsson har sammanställt elevernas svar.

- Det är färre i 6:an och 9:an som röker. För fem, åtta år sedan var det 75 procent av eleverna som svarade att de hade druckit alkohol de senaste månaderna. Nu är vi nere på drygt hälften.

Det är 2000 elever i årskurs 6, 9 och andra året på gymnasiet som har fått svara på frågor kring bland annat rökning och alkohol.

Sedan 2004 har Gotlands kommun undersökt hur gotländska ungdomar mår och trenden håller i sig. Det är färre som röker, dricker alkohol och blir mobbade i skolan. Många känner ett att de har ett stöd i skolan och man har sundare matvanor.

Det är egentligen bara en sak som oroar Håkan Jonsson.

- Flickor uppger lite sämre upplevd hälsa och att man har lite mindre av det här med skyddsfaktorer, till exempel en vuxen att relatera till, som är så viktig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista