Ökat torskbestånd i Östersjön

Nu växer beståndet av torsk i Östersjön och Havsforskningsrådet Ices föreslog därför på fredagen ett ökat torskfiske i området nästa år.

I år får nästan 39 000 ton torsk tas upp i området, därav 9 000 ton av svenska fiskare.

Forskarna rekommenderar att högst 48 600 ton tas upp under 2009.

Men fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad manar till försiktighet i förvaltningen av torskbeståndet (öster om Bornholm), trots att det nu ökar.

-Det är ett glädjande trendbrott. Men nu är det viktigt att EU följer forskarnas rekommendationer, och inte ökar fisket ännu mera, säger Wenblad till TT.

Det finns sannolikt flera orsaker till att torskbeståndet öster om Bornholm nu växer. En är att det illegala fisket till stor del stoppats. En annan är att beståndet byggts på av några goda årsklasser.

-Torsken har haft bra förutsättningar för lek under flera år, bland annat 2003 och 2005. Det har kommit in lagom mycket saltvatten från Västerhavet vid rätt tidpunkter, vilket gett gynnsam salthalt, syrenivå och temperatur, säger Axel Wenblad.

Men det är inte givet att dessa goda förhållanden återkommer. Wenblad känner en viss oro för att de politiska förhandlingarna inom EU kommer att leda till ett större torskfiske än Ices föreslår.

-Den svenska linjen är väldigt tydlig. Nu gäller det att vi får med oss de andra länderna, säger Axel Wenblad.

Förslaget från Ices blir nu underlag för förhandlingar inom EU. Det slutliga beslutet tas av EU:s ministerråd i oktober.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista