Gotländsk tryffel framtidsnisch

Framtiden verkar ljus för den gotländska tryffelodlingen. Särskilt sedan resultatet av ett test vid tryffelmuseet i Frankrike visat att den gotländska tryffeln är minst lika bra som den franska.
Det konstaterar tryffelexperten Erik Danell, docent i skoglig mikrobiologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Omkring 3 000 tryffelplantor har planteras för kommersiell odling på Gotland och nu pågår arbetet med att utveckla teknik för skötsel av odlingarna. Okunnigheten om tryffel är fortfarande stor bland allmänheten och även bland svenska kockar, enligt Erik Danell. Därför pågår även ett marknadsföringsarbete i samband med välkända kockar som Carl-Jan Granqvist. Inköpspriset för färsk tryffel ligger på mellan 4 000 och 6 000 kronor kilot och om tio-femton år kan den odlade tryffeln ge en god produktion som kan bidra till att fler jordbruksföretag överlever ekonomiskt. Dessutom förekommer vild tryffel på ett trettiotal platser på Gotland, som redan är till salu.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".