Valnötsträd hotat av nybygge

Ett eventuellt nybygge på Östercentrum i Visby, hotar ett unikt valnötsträd med stort natur- och kulturhistoriskt värde, anser Länsmuséet på Gotland.
Muséet och en av dess anställda har överklagat beslutet av byggnadsnämndens arbetsutskott att anta ett förslag till detaljplan, som gör det möjligt att bygga lokaler för handels-och kontorsändamål och vandrarhem på fastigheten Tärnan 2 på Östercentrum. Men enligt Länsmuséet skulle ett bygge hota det unika valnötsträdet som växer i närheten. Även om bygget sker försiktigt går det inte att undvika att trädet utsätts för så stora skador att dess existens är hotad, enligt muséet. Men länsstyrelsen anser att varken Länsmuséet på Gotland, eller den anställde har rätt att överklaga beslutet att anta deltaljplanen. Och länsstyrelsen har därför beslutat att avvisa deras överklaganden av den ändrade detaljplanen på Östercentrum.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".