Otjänligt vatten i många brunnar

Vattnet i var femte privat brunn är farligt att dricka. Det visar en rapport från socialstyrelsen. För drygt ett år sen började arbetet med att kartlägga vattnet i landets enskilda brunnar, bland annat här på Gotland.

I Sverige tar 1,2 miljoner människor sitt dricksvatten från egen brunn. Lika många använder brunnsvatten vid fritidshuset.

Det är brunnsägarens ansvar att kontrollera vattnet i brunnen och se över den om vattnet är otjänligt - alltså inte drickbart. Men det är socialstyrelse som sätter gränsvärderna.

För omkring ett år sen så drog socialstyrelsen igång ett projekt där privatpersoner med egen brunn fick skicka in sina prover - och om dom har gått med på att resultatet hamnar i en nationell databas så har man fått rabatt på analysen.

Nu har Socialstyrelsen i samarbete med Sveriges geologiska undersökning (SGU) sammanställt dom 5 000 vattenprover som privata brunnsägare i 110 kommuner lät analysera förra året.

Och det visar att var femte brunn i Sverige hade otjänligt dricksvatten.

Det har ännu inte kommit ut några exakta siffror på hur det ser ut på Gotland, men om man utgår från socialstyrelsens rapport så ser det ut som att de vanligaste problemen på ön är mycket otjänligt vatten på grund av koliforma bakterier och tjänligt med anmärkning på grund av mikroorganismer, klorid.

Från Gotland har det skickats in 293 prover och det är en av kommunerna i landet där flest prover har skickats in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista