Bedrägeri bakom husförsäljning

En gotländsk man har utsatts för omfattande kreditbedrägerier på flera hundra tusen kronor. Nu ska hans hus säljas på exekutiv auktion, trots att det fortfarande pågår en förundersökning mot den person som misstänks för brotten.

Det var i februari förra året som mannen misstänkte att han blivit lurad. En bekant till honom tros ha förfalskat hans namnteckning och skickat in tre låneansökningar på 300 000 kronor var till olika låneinstitut.

Samma person tog också hand om posten och alla räkningar och hade tillgång till mannens konto. Och eftersom lånen inte betalades gick det till kronofogden för indrivning.

Mannen själv anmälde händelsen till polisen och överklagade kronofogdens indrivningsbeslut, men eftersom polisutredningen inte var klar blev det avslag. Mannen gick då till tingsrätten och begärde att försäljningen av huset skulle stoppas.

När ärendet nådde högsta domstolen i december beslutades det att husförsäljningen skulle skjutas upp för att polisutredningen skulle hinna bli klar. Men polisutredningen pågår alltså fortfarande och beslutet att stoppa husförsäljningen har nu upphört.

Kronofogden går därför ut med annons om exekutiv auktion. Att rättsprocessen inte är klar stoppar inte husförsäljningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista