Fotröta i flera fårbesättningar

Fyra gårdar Gotland är smittade av Fotröta. Det är en relativt ny fårsjukdom som har letat sig till Sverige och Gotland och innebär att klövarna på får luckras upp.

- Det är en bakterie som börjar i klövspalten, sedan äter den sig upp under hornet och gör att köttsulan kommer fram i värsta fall. Det gör jätteont för fåren och de går på knäna för att avlasta klövarna, sägerOlof Schwan som är djurthälsoveterinär för gris och får på Gotland.

Fotröta upptäcktes för första gången i Sverige år 2004. Sedan dess har den blivit allt vanligare och på Gotland är fyra gårdar drabbade.

Bakterien finns i fårens omgivning, framför allt i sanka beten, och sprids där igenom till klövarna. Andra klövdjur kan var smittbärare men det är bara fåren som blir sjuka - och det är inget som kan smitta till människa.

I vissa fall läks fotröta av sig självt och man kan också bota sjukdomen med till exempel antibiotika - men så finns det också får som man blir tvungen att avliva för att sjukdomen har gått för långt.

De fyra gårdar som är drabbade på Gotland är inte avstängda men däremot så finns det restriktioner.

Smittan kommer ofta just via inköp av djur och svenska djurhälsovården rekomenderar starkt att ha karantän på djuren där man noggrant tvättar och behandlar klövarna.

Bakterien kan inte leva utanför klövarna i mer än två veckor så genom att sanera djuren och sedan släppa ut dem efter två veckor igen så kan man utrota sjukdomen i den besättningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista