Fiskarfertilitet undersöks

Finns det något samband mellan miljögifter och yrkesfiskares förmåga att få barn? Det är något som yrkesmedicinska kliniken i Lund vill undersöka. Totalt ingår 467 manliga yrkesfiskare i undersökningen, däribland tolv gotlänningar.
Forskarna vill veta om fiskare på ostkusten har svårare att skaffa barn än fiskare på västkusten och om det finns det något samband mellan PCB-halten i blodet hos manliga yrkesfiskare och deras reproduktionsförmåga. Totalt ingår 467 manliga yrkesfiskare i undersökningen, däribland 12 gotlänningar. - Vår hypotes är att miljögifter har negativa effekter på feriliteten bland yrkesfiskare, säger Anna Rignell-Hydbom, en av doktoranderna i undersökningen. Studien om Spermier och miljögifter påbörjades i somras. En förfrågan skickades ut till 467 fiskare av dem har 106 män på ostkusten och 149 på västkusten villiga att lämna blod- och spermaprov. I första hand kommer sperma att analyseras från 100 fiskare boende längs västkusten och 100 fiskare på ostkusten. Resultatet av studien beräknas vara klar först om 4 år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".