Tryckfrihetsåtal mot nazister

En 22-årig gotlänning som är bosatt i Karlskrona, åtalas för tryckfrihetsbrott och hets mot folkgrupp i samband med nyutgivningen av en bok om Judefrågan. I fredags hölls en förberedande förhandling vid Blekinge Tingsrätt i Karlskrona.
22-åringen som är en av ledarna för organisationen National Socialistisk Front, har skrivit förordet till boken och riskerar upp till två års fängelse. 22-åringen erkände att han skrivit förordet, men förnekade att han bär ansvaret för tryckfrihetsbrott, eftersom han inte gett sitt tillstånd till att varken förordet eller hans namn skulle publiceras. Även en annan person som är ansvarig utgivare för boken och bosatt på Gotland, är åtalad enligt Gotlands Allehanda. Rättegången kommer att hållas både på Gotland och i Blekinge. Huvudförhandlingen som gäller det tryckfrihetsrättsliga ansvaret börjar den 11 december vid Blekinge Tingsrätt. Den andra delen av rättegången kommer att hållas senare vid Gotlands Tingsrätt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".