Guldsked

Guldskeden värd en halv miljon?

Historien bakom den guldsked som hittades i havet utanför Visby där dansk-lübska flottan förliste på 1560-talet, ska nu utforskas av juveleraren och värderingsmannen Jan Ribbhagen på uppdrag av länsmuseet, som vid en första undersökning av skeden uppskattar värdet till över en halv miljon kronor.

Det var i förra veckan som det sensationella fyndet av guldskeden gjordes i samband med dykningar på botten utanför Kopparsvik där den dansk-lübska flottan förliste år 1566. Skeden är av massivt guld och väger 90 gram. Och just att den är i guld är det som är så märkvärdigt, för liknande skedar har hittats i silver. De här slags skedarna kallas ofta supskedar eller ibland för änglaskedar utifrån kerub-utsmyckningen på knoppen. Och stämpeln på guldskeden som kan vara ett N eller Z är nu det som kan visa vem som tillverkat den, troligtvis i norra Tyskland. Vem som ägt skeden är däremot lättare att gissa, menar Jan Ribbhagen eftersom guld var femton gånger mer värt än silver. Han tror att det kanske var kaptenen ombord som ägde skeden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista