Dammsugartvist i tingsrätten

I dag måndag inleds rättegången i Stockholms tingsrätt där den gotländske uppfinnaren Lars-Erik Jacobsson som stämt vitvarujätten Elecrolux för stöld av en uppfinning. Å andra sidan har även electrolux stämt Jacobsson.

Tvisten om vem som kommit med idén till ett vinklat dammsugarrör har pågått i tio år. Företaget och uppfinnaren har stämt varandra. Lars-Erik Jacobsson kräver Electrolux på 280 miljoner kronor.

Men nu har Högsta domstolen beslutat att de två olika stämningarna ska slås ihop och tas upp gemensamt av Stockholms tingsrätt. Den rättegången inleds i dag, måndag, och väntas ta två dagar.

Den tio år gamla tvisten gäller ett vinklat dammsugarrör som Jacobsson visat upp för Electrolux, och som företaget sedan börjat tillverka. För det kräver han bolaget på 280 miljoner kronor i ersättning. Men enligt Electrolux är det en av deras anställda som kommit på idén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista