Inget stöd till Bergmancenter

Regeringen är inte beredd att gå in med pengar för att köpa Ingmar Bergmans hus vid Hammars på Fårö. Det sa kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i riksdagen på måndagen. Kerstin Kalström som driver frågan om ett Bergmancenter är besviken.

- Regeringens primära uppgift är att förvalta Ingmar Bergmans verk inta hans gård på Fårö, säger hon.

Det var den socialdemokratiske riksdagsledamoten Lars Wegedal som undrade vad regeringen kan göra för att Ingmar Bergmans gård kan göras till ett Bergmancenter öppet för allmänheten.

Kulturministern svarade då att regeringen anser att det är viktigt att bevara Bergmans konstnärliga arv, att regeringen redan avsatt 20 miljoner kronor till Bergmanstiftelsen för att bevara hans arkiv och för att Filminstitutet ska bevara hans filmkopior.

Kulturmininstern anser att statens ansvar är att förvalta hans verk. Men Lena Adelsohn Liljeroth hör det inte till statens primära uppgifter att bidra till förvaltandet av Bergmans gård på Fårö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista