Nord Stream sponsrar högskolan

Det är nu klart att Högskolan på Gotland tecknar avtal med det rysk-tyska gasföretaget Nord Stream för att de ska sponsra forskning om Östersjöns miljö.

Omkring 9 miljoner kronor satsas under tre år på ett projekt om hur och var de fåglar som övervintrar i Östersjön lever och vad de äter, ungefär 5 miljoner går till Högskolan på Gotland.

Högskolans rektor Leif Borgert säger att avtalet med Nord Stream ska garantera forskningens oberoende och att det klart och tydligt står hur publiceringen av resultatet ska ske.

Han håller med om att man inte ska bli beroende av en enda finansiär, men i det här fallet finns stöd från flera andra offentliga organisationer och forskningsstiftelser.

- Det här är inget högskolan står och faller med, men ger möjlighet att göra saker som annars inte skulle bli gjorda utan externa finansieringsmedel, säger Leif Borgert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista