Ekobrottsdomar överklagas till HD

Två av de män som i februari dömdes till fängelse för grov ekonomisk brottslighet i Gotlands tingsrätt överklagar nu sina straff till Högsta domstolen.

Det handlar om omfattande ekonomisk brottslighet där över 20 företag lurades på miljonbelopp för olika varor och tjänster, bilköp, slottsvistelse, lyxiga middagar, helikopterfärder osv.

Samtidigt användes företaget för att sälja falska fakturor och svart arbetskraft. Det rör sig om både grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Sammanlagt åtalades fyra män, varav en friades.

En av dem som nu överklagar sin dom till Högsta domstolen är den 41-årige huvudmannen från örebrotrakten som blev dömd till 2,5 års fängelse för bland annat grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Det straffet överklagades till hovrätten, men ledde då istället till ett längre straff som landade på 3 års fängelse. Nu hoppas mannen att Högsta domstolen ska ta upp fallet.

Den andra personen som överklagar till Högsta domstolen är en 63-årig man som bor på Gotland och som dömdes till ett års fängelse för grovt skattebrott eftersom han försökte dra av momspengar via en falsk faktura på flera miljoner.

Hans straff fastställdes av hovrätten, som alltså gjorde samma bedömning som Gotlands tingsrätt.
Nu återstår att se om Högsta domstolen tycker att det hela är så intressant att det är värt att pröva domarna ytterligare en gång. Beslut om männen beviljas provningstillstånd beräknas komma före midsommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista