Polisen ska bli mer synlig

Polisen ska framöver synas bättre när de är ute och jobbar. Förhoppningen är att det ska leda till färre brott och ökad trygghet.

Polisen ska också jobba mer med ny teknik och slippa åka in till stationen och avrapportera brott.

Det är Rikspolisstyrelsen som vill att så mycket som hälften av allt polisarbete ska ske i så kallad yttre tjänst.

För att det ska kunna fungera ska polisen alltså få ny teknik som gör det möjligt att sköta utredningar på plats. Mobila polisstationer kommer också snart att bli verklighet för att komma åt dagens utredningsproblematik.

- Vi lägger idag oerhört mycket tid för att avrapportera brotten inne på stationen och vi behöver därför tekniska resurser för att kunna göra större delen av jobbet ute i radiobil eller i mobil polisstation, säger kriminalkommissarie Fredrik Persson.

Och förutom att fler poliser ska jobba i yttre tjänst kommer det också att bli större krav på att använda uniform och skyltade polisbilar. Allt för att uppmärksamma allmänheten på polisens arbete.

Det här sättet att arbeta kommer att dra igång redan i sommar, inte minst under Almedalsveckan, då polisen på Gotland kommer att få låna en mobil polisstation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista