Nya skattplundringar anmälda

Ytterligare två åkrar på Gotland tros de senaste veckorna ha sökts igenom av skattplundrare. Länsstyrelsen har gjort en polisanmälan som avser marker vid Snausarve i Lau och Bote i Alskog.

I närhet av den åker i Lau som nu pekats ut har man tidigare bland annat hittat guldmynt. Och i närheten av åkern i Alskog har det tidigare bland annat hittats en bronsyxa samt silver mynt och smycken.

Under perioden från hösten 2007 till våren 2008 har länsstyrelsen fått in uppgifter om flera åkrar som misstänks ha plundrats på fornfynd med hjälp av metalldetektorer.

Det första larmet kom från Simunde i Hejde och där hittade arkeologerna vid en efterundersökning bland annat mynt och smycken samt en synål i brons.

I februari kom en anmälan från Sanda, men där gav efterundersökningen inga resultat.

Under maj i år anmäldes misstänkta fornbrott i Lau och Alskog. Och nu ytterligare två anmälningar från andra platser i Lau och Alskog.

Arkeologerna kan nu dra slutsatsen att de som nattetid undersöker åkrarna följer tidigare redovisade fyndplatser med guld och silverföremål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista