Riksdagsdebatt om mackdöden

"Ställ krav på oljebolagen"

Nedläggningen av bensinstationer debatterades i riksdagen i dag. Näringsministern tyckte konsumenterna borde rikta kritiken mot oljebolagen.

Ungefär hälften av landets 3 000 bensinmackar hotas av nedläggning. Näringsminister Maud Olofsson gett Konsumentverket i uppdrag att sammanställa hur drivmedelsförsörjningen ser ut i hela landet. Det beskedet lämnade hon när frågan i dag debatterades i riksdagen.

Där talades det en del om konkreta förslag och två tydliga förslag nämndes också. Det ena är att vi ska följa Norges modell med mobila mackar som kan flyttas runt där de behövs, men för det krävs en lagändring. Det andra förslaget kom från oppositionen som föreslår ett litet påslag på bensinskatten som skulle gå direkt till ett slags landsbyggdsstöd för drivmedel. Men det förslaget avvisades direkt av näringsministern, som inte tycker att skattebetalarna ska få notan utan att kritiken skulle riktas mot oljebolagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista