Ökad användning av antibiotika

Användningen av antibiotika ökar igen på Gotland, trots varningar om risk för att bakterierna kan bli motståndskraftiga.

Tidigare har man sett en gradvis minskning av användningen, men den trenden är bruten, säger Sven Blomqvist som är smittskyddsläkare vid Visby lasarett. Antalet utskrivna recept av antibiotika på Gotland ökade 2007 till drygt 400 recept per 1000 invånare.

Antibiotikaförbrukningen i Sverige ökade under 2007 för tredje året i rad, trots varningar om risken för resistenta bakterier. Det visar en gemensam rapport från Smittskyddsinstitutet och Strama, Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens.

Rapporten visar även att mer än vart tredje barn i åldersgruppen 0-6 år fick antibiotika i öppenvården någon gång under 2007. Motsvarande siffra för hela den svenska befolkningen var 25 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".