Svagt intresse för hyresgaranti

Intresset för att ansöka om kommunal hyresgaranti har än så länge varit ganska lågt. Sedan i april har tio personer sökt.

Hyresgarantin vänder sig bland annat till personer som inte har fast jobb. Kommunen kan då gå in som garant under de första två åren säger till Radio Gotland Lena Stengårdh på Gotlandshem.

Finns det möjlighet att personen kan klara sin hyra så kan  kommunen gå in som garant. För dilemmat för många är att de, trots bra ekonomi, har haft svårt att få ett hyreskontrakt eftersom det då ofta krävs fast jobb eller att en person går i borgen.

Värre har det varit att få kontrakt ifall det har funnits en gammal betalningsanmärkning som gjort det omöjligt att få en borgenär.

Hyresgarantin kan därför vara ett sätt för hyresvärden att känna sig tryggare.

Garantin innebär att om hyresgästen inte kan betala sin hyra, så går kommunen in under minst sex månader. För det här får kommunen 5000 i statligt bidrag per garanti.

Tanken med hyresgarantin var främst att ungdomar skulle kunna få en bostad, men intresset har varit större bland medelålders och äldre. Av de som hittills har sökt har hälften klarat sig igenom den ekonomiska kontrollen. Och de har nu fått kontrakt hos Gotlandshem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".