Unga åtalas för cannabisodling

Nu åtalas en 18 årig pojke från Visby för att han odlat, sålt och använt cannabis i stor omfattning. Tolv andra ungdomar mellan 17 och 26 år åtalas för att ha sålt och använt narkotika.

I mars avslöjade polisen den omfattande försäljningen och användningen av cannabis bland ungdomarna.

I förhör har den huvudmisstänkte 18 åringen berättat att han blev intresserad av cannabis och läste om drogen på internet för ett par års sen. I fjol provade han cannabis själv och efter det köpte han frön och började odla lite för eget bruk.

I höstas började han odla i större omfattning - och i förhören säger han själv att det blev mer än han tänkt sig.

När polisen gjorde husrannsakan i pojkrummet i Visby innerstad i mars hittade de 26 plantor av cannabis sativa som växte i plasthinkar i två garderober. I ett kassaskåp under sängen hittade de bland annat en våg och plastpåsar med cannabis.

Pojken åtalas nu för att ha haft 1,7 kilo cannabis, för att ha sålt mellan ett och tre hekto och för att ha rökt cannabis själv.

Ytterligare 10 gotländska ungdomar och en från fastlandet åtalas för att ha använt cannabis och en del av dem har också sålt cannabis.

Alltihopa uppdagades i februari när föräldrarna till en av de åtalade pojkarna upptäckte att sonen använde cannabis. De kontaktade socialtjänstens ungdomsenhet och på så sätt kunde hela härvan med odling, försäljning och användning av cannabis nystas upp.

Utöver de tolv som åtalas förekommer ytterligare 15 ungdomar som misstänks för att ha använt och ibland även sålt cannabis.

Rättegången mot ungdomarna ska inledas vid Gotlands tingsrätt senast inom 14 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".