Fiskfabrikledning friades

Det blev friande domar för den tidigare platschefen och en av styrelseledamöterna för fiskfabriken i Visby som åtalats för bokföringsbrott.
Åtalet handlade bland annat om överfakturering. Fisk från fabriken såldes till Göteborg på fakturor som avsåg ett visst belopp, men betalades till ett mycket lägre. Något som fick det att se ut som om företaget hade stora fordringar. Åklagaren talade om en överfakturering på 1,8 miljoner kronor och påstod att bristerna i bokföringen var så stora att rörelsens förlopp, resultat och ekonomiska ställning inte gått att följa. VD:n och styrelseledamoten hävdade i rätten att de saknat möjlighet att påverka faktureringen och inte haft kännedom om hur krediteringen gått till. Båda förnekade brott och tingsrätten valde att fria. Tingsrätten ansåg att de förklaringar som den forne platschefen lämnade till bristerna - ''var rimliga'' - eller ''sådana att de inte kan lämnas utan avseende''. Hans uppgifter fick alltså ligga till grund för bedömningen. Tingsrätten kom fram till att allt det som åklagaren påstod inte utgjorde sådana fel att de båda männen skulle fällas för bokföringsbrott och åtalet ogillades. Åklagaren Gunilla Carlson säger till Radio Gotland att hon inte hunnit ta ställning till om hon skall överklaga den friande domen. Gotlands tingsrätt finner att felen i bokföringen inte var av det slag att de åtalade kan fällas för bokföringsbrott.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".