Sophämtningen

Vägarna till fritidshusen för dåliga

Vägarna till fritidshusen på Gotland är så dåliga på vissa håll att sopbilarna knappt kan ta sig fram. Det gäller speciellt Fårö, Östergarn och Ireviken.

Radio Gotland står vid Svarthäll längst norrut i Ireviken och ser på en av de smala, gropiga vägarna som leder ner till sommarhusen.

Just nu görs en inspektion av vägarna på Gotland och resultatet är nedslående. På Fårö är till exempel bara en tiondel av de som inspekterats tillräckligt bra för att en lastbil ska kunna köra utan att riskera att gå sönder. Resten, 90 procent, måste alltså åtgärdas.

Det mest anmärkningsvärda är ingenting har hänt sedan vägarna besiktigades för två år sedan. Då uppmanades hushållen att se till att grusa, röja grenar och ordna vändplatser, något som alltså inte skett.

Snart kommer det dessutom nya större sopbilar i och med att det succesivt införs uppdelning av kompost och brännbart avfall med separata sopkärl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".