Ny ögonbehandling på försök

En ny ögonbehandling mot åldersrelaterad synnedsättning har införts på försök på Visby lasarett. Istället för laserbehandling ges nu en medicin som sprutas in i ögat. Och resultatet är över förväntan berättar Ingrid Taylor, verksamhetschef på Ögonkliniken.

Det handlar om förändringar i ögats gula fläck, något som uppstår hos uppemot 15 procent av de äldre och för dem med diabetes.

De här förändringarna leder till dålig syn på nära håll, förlorat färgseende och krokigt synfält. Det blir då svårt att klara sig själv och för yngre personer som drabbas kan det bli svårt att behålla sitt jobb.

Fram till för ett år sedan behandlades dessa patienter med medicin i kombination med laser, något som dessvärre gav ärr och riskerade försämra synen. Därför ansökte ögonkliniken om att få pröva den nya metoden där läkemedlet sprutas in i ögat och stoppar den blödning som förstör näthinnan. Metoden kan, till skillnad mot den tidigare, inte bara stoppa synförsämring utan faktiskt förbättra synen, om det görs i tid. Uppemot 40 procent kan få bättre syn.

Eftersom metoden än så länge är relativt ny så är det svårt att beräkna hur många behandlingar som måste ges och därmed den totala kostnaden.

Men ögonkliniken hoppas ändå att metoden ska få eftersom synförbättringen är så radikal.

Omkring ett dussin patienter per år på Gotland kan få hjälp med den nya ögonbehandlingen. En behandling som kan ge synen tillbaka hos en person som knappt sett de översta raderna på syntavlan.

Ögonkliniken har nu ansökt om 900 000 kronor för att kunna fortsätta den nya ögonbehandlingen. Beslut väntas av sjukvårdsnämnden i augusti.