Unga åtalade för narkotikabrott

Rättegången mot de tolv misstänkta ungdomarna i vårens stora cannabishärva inleddes på tisdagen. De åtalades för att ha brukat, langat och odlat cannabis.

Kärnan i den här droghärvan är den huvudmisstänkte 18-åringen. Hemma i sina garderober i föräldrahemmet började han under hösten så och odla cannabisplantor.

Han uppgav under rättegången att anledningen till att han började odla cannabisplantor var att han läst kanadensiska undersökningar på internet, om att cannabis skulle vara ångestdämpande och att han ville ha plantorna för sitt egna medicinska bruk.

Cannabis blev ett stort intresse och odlingen växte och blev större än vad han räknat med.

På en fest träffade den huvudmisstänkte en av de andra åtalade, en 17 årig kille som frågade den huvudmisstänkte om han kunde fixa cannabis. Sedan rullade det på.

17-åringen köpte vid flera tillfällen cannabis av den huvudmisstänkte som han i sin tur sålde vidare.

Totalt är 25 ungdomar misstänkta för inblandning i cannabishärvan och tolv av dem åtalades alltså på tisdagen.

Hela härvan uppdagades när en av de åtalades föräldrar upptäckte en kvarglömd petflaska som används för att bruka narkotikan.

Föräldern kontaktade ungdomsgruppen och genom dem kunde hela härvan nystas upp.

Vid husrannsakan hemma hos den huvudmisstänkte 18-åringen hittade polisen odlingen och totalt 1,4 kilo torkad cannabis.

Polisen beslagtog också ett paket med drygt ett kilo cannabis som den huvudmisstänkte skickat med post till en kontakt i Malmö.

Den huvudmisstänkte erkände under rättegången att han odlat, sålt och använt drogen men säger att han inte såg det som ett brott. Att han prioriterade sitt eget välmående framför samhällets syn.

Domen mot samtliga tolv åtalade ungdomar kommer tidigast på onsdag.