Mindre rattfylla på Gotland

Sverige får toppbetyg i en Europeisk undersökning om rattonykterhet. Bara 0,6 procent var fulla bakom ratten under kontrolltillfället. Och på Gotland rapporterades bara 163 fall av rattonyktra förare förra året.

Det var den 2 till 8 juni som trafikpolisen i 18 länder i Europa kontrollerade efter alkohol och droger på vägarna. Närmare 860 000 förare stoppades och runt 15 700 åkte dit för rattfylleri. Sverige rapporterade 0,6 procent, en av de lägsta siffrorna i Europa.

Även här på Gotland har polisen märkt att färre kör berusade. Roger Nyd, trafikchef hos Gotlandpolisen tror att det beror dels på att det varit mycket kampanjer för att få folk att förstå farorna med att köra berusad och dels för att det utförs fler poliskontroller på öns vägar.

18 000 bilister testades för rattfylla förra året på Gotland. Mellan januari och juni 2007 var det 163 förare som åkte fast för att ha kört påverkade. Under samma period i år var det 84 stycken. Polisen står vid olika ”hotspots” där de vet att folk är benägna att köra alkoholpåverkade. Ett sådant ställe är i hamnen, där bilar kommer av färjan. Annars är hela Visby ett riskområde eftersom många kör hem berusade från krogen. Polisen agerar också på tips när det gäller att kontrollera ute på landsbygden, då ofta i samband med fester, festivaler och andra liknande sammankomster där alkohol förekommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista