Kryssningsresenärer "blåser ute"

Gotland skulle kunna ha flera tusen turister till - om de kryssningsturister som vill till Visby bara kom iland.

Det blåser ofta för mycket för de små båtar som används för att frakta resenärer från stora kryssningsfartyg som ligger på redden.

Lars Ekman är skeppsmäklare i Visby och anser att det långsiktigt kan bli ett problem för Visby om redarna väljer bort Gotland för att Visby verkar vara en krånglig hamn. På andra håll i världen satsas det på kryssningsturism och hamnarna byggs ut, säger han.

År 2005 lade 150 kryssningsfartyg till i Visby. I år görs ett 80-tal anlöp, en ganska kraftig minskning på bara ett par år alltså.

Hittills i sommar är det sex kryssningsfartyg som skulle ha lagt till i Visby men som har valt att åka förbi istället.
Det innebär omkring 7000 passagerare som alltså inte har kunnat komma i land på Gotland.

Det är svårt att säga hur mycket Gotland förlorar i pengar på det här, säger Lars Ekman, men i en del mindre hamnar pratar man om mellan 500-700 kronor per person, säger han.

Den förstudie som gjorts av tekniska förvaltningen visar att en ny kryssningskaj i Visby kostar 135 miljoner kronor och kan stå klar om fem år.

Kryssningskajen ska i så fall ligga utanför norra vågbrytaren och kunna ta emot uppemot 330 meter långa fartyg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista