Gotlänningarna tar gärna bussen

Gotlänningar mest benägna att lämna bilen hemmaEn av fyra gotländska bilister uppger att man aldrig väljer att ta bilen om man istället kan välja att cykla eller åka kollektivt utan större tidsförlust.

Det framgår av en ny SIFO-undersökning  som utförts på uppdrag av Folksam.

Undersökningen visar att 96 procent - eller ungefär 44 000 invånare på Gotland är bilburna. Men undersökningen visar också att många är beredda att lämna bilen hemma om det finns fullgoda alternativ.

En fjärdedel uppger att man aldrig tar bilen om det finns möjlighet att istället åka kommunalt eller cykla utan störretidsförlust.

Ungefär hälften - 49 procent - uppger att det händer mer sällan än en gång i veckan. Det är den högsta andelen av samtliga svenska län.

När gotlänningarna ändå väljer att ta bilen är det oftast för att man anser sig ha mycket bagage. 35 procent vill komma direkt från dörr till dörr och 13 procent uppger att man väljer bort cykeln eller kollektivtrafiken för att man tycker att det är obekvämt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista