Lilla Karlsö

Ingen trafik till "lillön" i sommar

Svenska naturskyddsföreningen kommer att förlora uppemot 200 000 kronor i sommar eftersom det inte går någon båttrafik till Lilla Karlsö.

Det är konsekvenserna av att Naturskyddsföreningen inte kommer överens med Karlsöklubben och med förvaltaren på Lillön om årets trafik, enligt Naturskyddsföreningens naturvårdschef Claes Hjelm.

I fjol hade ön cirka 750 besökande och när de nu försvinner förlorar Naturskyddsföreningen alltså intäkter på upp emot 200 000 kronor.

Får inte köra längre

Daniel Cedergren, fiskare i Djupvik, har kört turister till lillön under flera decennier, men i sommar kör ingen.

Under ett par år har trafiken skett med samma färja som går till Stora Karlsö. Men inte i sommar alltså.

Fiskaren Daniel Cedergren som under 40 år kört turister till lillön från Djupvik har inte längre behörighet att köra passagerare.

Cedergren får många förfrågningar om resor, men i sommar finns alltså ingen trafik till Lilla Karlsö.

Olämplig båt

Men anledningen till att båten som vanligtvis går från Klintehamn till Lillön inte får gå är för att den inte är lämplig för trafik till Lilla Karlsö.

-Det är därför vi vill ha en ny båt, det säger förvaltaren på Lillön, Björn Hjernqvist.

Samtalen mellan naturskyddsföreningen och Karlsöklubben om gemensam trafik kommer att fortsätta i höst. Utan Björn Hjernqvist, som menar att alla strävar mot samma mål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista