11-åring utgav sig för att vara 21

Hittills i sommar har Polisen på Gotland fått in ett antal anmälningar om missbruk av urkund. Alltså att man lånat någon annans legitimation.

Bland annat försökte en tjej ta sig in på en Visbykrog med ett lånat leg. Men när hon kom fram till kassan var det en före detta lärare som jobbade och hon lämnades till Polisen.
En 11-åring försökte även att ta sig in med ett leg som han lånat av en 21-åring.

Polisen Fredrik Södergren tror att många inte förstår att de begår ett brott när de lånar ett leg av en kompis eller ett äldre syskon. Men både den som lånar och den som lånar ut en legitimation riskerar böter eller fängelse i upp till 6 månader. Om man har förfalskat en id-handling, till exempel ändrat personnummer eller gjort ett helt nytt leg, riskerar man i värsta fall fängelse i upp till 2 år.

Den som åker fast för att ha lånat eller lånat ut en legitimation får även en notering i brottsregistret och det kan ställa till problem i framtiden. Till exempel för den som vill jobba som polis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista