Båtkörkort lär införas genom ny lag

Regeringen vill att det ska bli lag på körkort om man äger och använder båt med motor. Men i Visby hamn tror man inte att det kommer att göra någon större skillnad, tror hamnchefen Mats Eriksson.

Lagen om behörighetsbevis för fritidsbåtar kommer troligen att börja gälla i april 2009. Lagen om båt-körkort väntas 2011.

Regeringens förslag om lag på behörighetsbevis för fritidsbåtar gäller den som är över 15 år och har en båt som är minst 10 meter lång - och kan göra minst 15 knop.

Har man en fritidsbåt som kör minst 30 knop kommer man att behöva ett särskilt behörighetsbevis ”för fritidsbåt med hög hastighet” och föraren måste vara minst 18 år.

Det föreslås också att behörighetsbeviset ska ha foto. Det kan bli böter om man kör utan det, särskilt om man inte har någon annan giltig legitimation.

För att få ett behörighetsbevis skall man gå en utbildning, likvärdig den som krävs för ett kustskepparintyg.

Förslaget kommer från början från den förra regeringen som drog igång en utredning för att ta reda på om det behövdes ett båtregister. Det gjorde det inte men man upptäckte att det behövs båtkörkort. En anledning är att motorbåtarna blir större och snabbare. En annan orsak är att båtlivet blir populärare.

Införandet av ett båtkörkort kan hjälpa till att förhindra olyckor hoppas man på hamnkontoret i Visby. Detta om utbildningen för båtkörkortet leder till att folk allmänt får bättre båtvett. Det kan bli särskilt stökigt i marinan nu under sommarveckorna, säger Helen Dahlstedt som är hamnfogde i Visby hamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista