Dåliga honungsskördar på ön

Honungsskörden på Gotland har varit dålig hittills i år. Torrt väder är den största anledningen. Men det är inte för sent. Om vi får en regnig augusti kan de sena skördarna bli bättre.

En torr vår och sommar har lett till att honungsskördarna har varit dåliga hittills i år. Torkan gör att grödorna växer sämre och då blir det mindre nektar och honung. Dessutom kom torkan tidigt i år och det gjorde att bina inte fick en chans att bygga sig starka i början av säsongen.

Särskilt dåliga skördar har varit längst i norr och längst i söder. Men på mitten av Gotland och speciellt i de östra delarna, ser det betydligt bättre ut. Det beror på att de har fått mer regn.

Även om skörden hittills har varit ganska dålig finns det fortfarande goda chanser att slutet av säsongen, i september oktober, blir bättre. Men då måste det bli en regning augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista