Alger kan bli energikälla i framtiden

Giftalgerna i Östersjön oroar många och badgästerna flyr den illaluktande sörjan. Men de blå-gröna algerna har inte bara dåliga egenskaper, utan kan rentav bli framtidens energikälla.

Vid Uppsala universitet satsar forskare på att utvinna vätgas ur algerna.

Mattias Törnell på Statens energimyndighet är positiv till algforskningen och energimyndigheten stödjer ett projekt som kallas artificiell fotosyntes med 8 miljoner kronor per år.

Ann Magnusson är docent i biokemi i Uppsala och hon berättar att de genom genmanipulation lyckats ta fram en algsort som producerar mer väte än de algerna vi har i Östersjön.

Genom solenergi och fotosyntes hoppas hon att man i framtiden kommer kunna producera vätgas ur algerna i större utsträckning och på så sätt både värma huset och tanka bilen mer miljövänligt.

Även oljebolag satar på alger som framtida energikälla. Ett exempel är Shell som precis inlett ett försök att odla alger i jättelika saltvatten-bassänger på Hawaii.

Martin von Arronet på Shell säger att man satsar på att tillverka en algolja som man ska kunna blanda ut vanlig diesel med för att få ett lite mer miljövänligt bränsle. Algodlingen kan ske i princip var som helst och konkurrerar inte med odling av mat eftersom inget sötvatten krävs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista