Kräftor inget man blir fet på

Kräftsäsongen drar igång i början av augusti -och kräftodlarna har redan fullt upp. Många har börjat fiska och koka säsongens första kräftor.

Det finns runt 30 tillstånd för kräftodling på ön, men bara fem till sex stycken odlar och säljer i större skala, enligt fiskekonsulent Rolf Gydemo. Det odlas runt fem ton om året uppskattar han.

I Kräklingbo finns bröderna Kjell och Alf Gustafssons kräftodling. Och trots att den bästa tiden för kräftfiske är i slutet av augusti har de redan börjat vittja burarna. Det förväntade priset i år ligger på runt 350 kronor kilot för färska, och 450 för kokta. I Stockholm kan de komma att säljas för det dubbla eftersom den gotländska flodkräftan är ett starkt varumärke.

Bröderna Gustafsson har odlat kräftor sedan slutet av 80-talet, men tycker inte att det är särskilt lönsamt.

- Det beror på hur man räknar. Om man ska räkna på att vi ska ha betalt för allting vi gör, så är det inte särskilt lönsamt, enligt Kjell Gustafsson. Man måste vara lite idealist och tycka att det är roligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista