Arvstvist avgjord

En komplicerad arvstvist med 15 arvtagare har idag avgjorts vid Gotlands tingsrätt. Domslutet innebär att ena parten, kvinnans dödsbo, förlorade och får betala rättegångskostnader på över en halv miljon kronor.
Det hela handlar om ett sambopar som levde tillsammans i 45 år men utan att gifta sej och få barn. Frågan är nu vem som ska ärva de fastigheter som vid sex tillfällen köptes under tiden de levde tillsammans. Några av de fastigheterna finns i på norra Gotland. Resten i Stockholmsområdet. Tvisten är komplicerad eftersom både mannen och kvinnan nu är döda. Mannen hade ett företag där han jobbade tillsammans med sina bröder och sin far. Enligt kvinnans systrar jobbade även kvinnan i företaget, och var dessutom den som under långa tider tjänade dubbelt så mycket pengar som mannen och därmed bidrog mer till hushållskassan. Men eftersom det var mannen som stod för alla köpekontrakten av fastigheterna så blir kvinnans dödsbo arvslöst. Dödsboets krav ogillas av tingsrätten. Orsaken är att det enligt lagen måste göras ett ekonomiskt tillskott av kvinnan just vid köpet av fastigherna för att hon ska kunna anses vara ägare. Termen är så kallad dold ägare av fastigheterna. Dessutom måste fastigheterna ha köpts för gemensamt bruk och det måste ha uttalats en gemensam vilja från de båda att fastigheterna skulle vara samägda - även om de inte var det på pappret. Ägs fastigheterna av flera andra parter, måste de också godkänna att det finns en dold ägare, vilket inte parterna gjorde i det här fallet. Även om flera vittnen hävdar att kvinnan löpande bidragt till drift och underhåll av flera fastigheter . så spelar det ingen roll. Så länge man inte kan bevisa att hon betalat mannen en summa pengar just vid köpet av fastigheterna. Att hon gjort en arbetsinsats i fastigheten eller obetalt arbete i firman kan inte räknas in, enligt Gotlands tingsrätt, som alltså ogillar dödsboets krav, vilket innebär att kvinnans arvingar får betala rättegångskostnderna på över en halv miljon kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".