Bomb blev liggande i flera veckor

Den rörbomb som sprängdes av polisens bombexperter på torsdagkvällen, hittades på återvinningscentralen i Visby redan för flera veckor sen. Polisen på Gotland var ovetande om bomben fram till torsdag eftermiddag, då Ulla Ronström Lundgren som arbetar på återvinningscentralen lämnade in en bild på bomben till polisen. 

Bomben förvarades i ett brandsäkert skåp på återvinningscentralen, men det finns ingen förklaring till varför polisen inte underrättats tidigare.

Polisen spärrade av området och bombtekniker flögs till Gotland på torsdagkvällen och de oskadliggjorde bomben genom att spränga den på platsen.

Tekniska nämndens ordförande Kjell Skalberg, centern, säger att han inte tycker att det varit avgörande att bomben legat på återvinningscentralen så länge, utan det viktiga är att bomben förvarats i ett låst brandsäkert skåp.

Han säger att själv besökt återvinningscentralen ett par dagar efter att bomben hittats och fått uppfattningen att polisen informerats.

Radio Gotland berättade om bomben redan för drygt en veckan sen. Men Magnus Frank, som är chef för kriminalpolisen på Gotland, säger att polisen inte känt till bomben, eftersom ingen anmält fyndet tidigare.

Nu ska personalen på återvinningscentralen utbildas, för att kunna hantera liknande situationer i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista