Vill ha vattenreningsverk i Hide

Företaget Bo i Bjäre planerar att bygga ett vattenreningsverk till en planerad stugby Hideviken i Hellvi. Vattenverket ska rena saltvatten genom så kallad omvänd osmos, en process där salt och vatten separeras genom filtrering.

Anledningen till att Bo vill bygga vattenverket i Hellvi är för att det vatten- och avloppsystem som finns i trakten inte räcker till för nya fastigheter. Just nu finns det 144 fastigehter inom Hide samfällighetsområde, och de flesta är fritidshus. Av de tre brunnarna i området har bara en tjänligt dricksvatten, enligt samfällighetsföreningen.

Det finns ingen större fara att det kommer in giftiga alger i dricksvattnet eftersom de partiklar som separeras är så små, menar företaget H2O Filterteknik. Men det håller man inte med om på Stockholms läns landsting, där man redan 2003 undersökte hur väl olika avsaltningsanläggningar filterar bort giftiga ämnen från alger som förekommer i havsvattnet. I rapporten som följde konstaterar man att det visst släpps igenom gift, men inte tillräckligt för att man ska bli akut förgiftad. Hur påverkad man blir beror på vilken algsort, och mängden vatten man får i sig under en längre period.

Det kan också bli ganska dyrt, eftersom man behöver driva en kraftig pump som behövs för den omvända osmosen.

Trots att det kan kosta en slant för den här typen av vattenreningsverk är ganska vanligt på svenska öar, varav ett 30-tal finns på Västkusten, enligt företaget H2O Filterteknik, som är det företag som Bo beställt anläggningen från.

Hide samfällighetsförening har protesterat hos Länsstyrelsen där de vill att kommunen utreder tillgången till vatten för hela området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista