Allt fler åker fast för fortkörning

Allt fler åker fast för fortkörning här på Gotland. Trots att polisen tror på att det är för att de håller bättre koll på vägarna vill de sätta in ännu fler resurser.

- Vi tycker att det är jätteviktigt att vi jobbar för det här och försöker nu att ha fler hastighetskontroller, säger Roger Nyd, trafikchef vid gotlandspolisen till SR Gotland.

Flera bilister som Radio Gotland pratat med erkänner att de kört snabbare än vad som är tillåtet. De föredrar att vara anonyma. En kvinna tror att det kan bero på att tankarna är någon annanstans och en man tror att det kan bero på brist på respekt för reglerna.

Under första halvåret 2007 fick 261 bilister böter för att ha kört för fort. Under samma period i år var det 473 som åkte fast. Det är nästan dubbelt så många.

Trots att polisen bötfäller flest för fortkörning under maj och september, tror trafikchefen att sommarmånaderna är värst, eftersom öns bilkörande befolkning ökar. Men det är också då som polisens resurser är som minst.

De senaste åren har man jobbat på att få ner andelen bilister som kör onyktra, men polisen vill satsa mer på att få ner fortkörningen också.

I framtiden kommer det därför att bli mer beteendeövervakning, alltså hur man beter sig i trafiken, bland annat övervakning av omkörningar och stopplikt, både med kameror och fler kontroller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista