Tyskland vill ha besked om gasledning

Tyskland vill ha besked från Sveriges regering om miljötillståndet för den planerade gasledningen genom Östersjön.

Den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier mötte under sitt officiella besök i Stockholm både näringsminister Maud Olofsson (c)  och miljöminister Andreas Carlgren (c).

Den tyske utrikesministern var under sin tid som statssekreterare under Tysklands förre förbundskansler Gerhard Schröder en av konstruktörerna bakom Nord Stream-projektet.

Enligt miljöminister Andreas Carlgren vill tyskarna veta vad som spelar störst roll för det svenska ställningstagandet.
Och enligt Carlgren visade de tydligt att regeringens miljöprövning är en rättslig process som handlar om miljöfrågorna.

Beskedet till Berlin är alltså att politiska eller säkerhetspolitiska bedömningar inte spelar någon roll för hur regeringen behandlar tillståndsgivningen.

Men oppositionen gör en annan bedömning än regeringen av gasledningen. Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin säger att de hela tiden hävdat att gasledningen har både säkerhetspolitiska och miljömässiga konsekvenser för Sverige, enligt TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista