Ris och ros för taxehöjning

Åkeriföreningen på Gotland är kritisk till höjningen av längdmetertaxan på färjorna med tre procent från februari. Höjningen försvaras däremot av Rikstrafiken och rederiet Destination Gotland.
- Det är otroligt olyckligt att det kommer en höjning av längdmetertaxan nu, när det samtidigt pågår förhandlingar med staten om en sänkning av längdmeterpriset, säger Göran Nygren som är ordförande för Gotlands Åkeriförening. För Flextronics kommer höjningen i ett ansträngt läge i telecombranschen och logistikchefen Henric Svensson säger att företaget måste minska turerna med fasta trailers med 20-40 procent. Enligt Rikstrafikens vd. Kjell Dahlström måste andra kostnadsökningar som oljepris och dollarkurs också återspeglas i transporttaxorna. Och Destination Gotlands vd. Sten-Christer Forsberg tycker att höjningen på 50 kronor för en enkel resa med en trailer är rimlig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".