Håkan Westerlund, stugägare. Foto: Cristina Jardim-Ribeiro/SR Gotland
Sommarhusägare

Kräver kommunalt vatten

För en tid sedan kom det in två vatten- och avloppsärenden till länsstyrelsen på Gotland. Ett som rör Hidevikens stugområde och ett som gäller Ihreviken. I båda fallen vill man att Länsstyrelsen ålägger kommunen att bygga ut vatten- och avloppsnätet i områdena.

Även om det är ovanligt att människor vänder sig till länsstyrelsen med den här typen av ärenden, så har vatten- och avloppsfrågor länge varit aktuella på ön.

I flera fall, som till exempel i Brissund, så har de boende, till skillnad från i Ihre- och Hide, INTE velat att kommunen bygger ut sitt Va-nät till området. För det är inte gratis att ansluta sin fastighet till det kommunala Va-nätet.

Först får man betala 91 208 kronor för att dra fram rören till tomtgränsen. Till det kommer 21 292 kronor per hushåll på tomten. Ovanpå de engångsavgifterna kommer driftskostnader - 889 kronor per år i fast avgift, plus 1 176 kronor  per år och hushåll och dessutom 23.10 per kubikmeter vatten man gör av med.

I Hide och Ihreviken vill flera stugägare att kommunen anlägger ett vatten- och avloppsnät. Nu ska länsstyrelsen se över vattensituationen i de både områdena.

Om länsstyrelsen tycker att många har problem med att få vattnet att räcka, eller har otjänligt vatten i sina brunnar så kan de alltså se till att kommunen bygger ut det kommunala vatten- och avloppsnätet till de här områdena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista