Böter hotar

Nu måste husen energideklareras

Inte mer än ett par procent av de gotländska hyres- och bostadsrättsägarna har låtit energideklarera sina hus. Det är färre än i övriga landet.

Och om energideklationen inte skett innan årsskiftet riskerar husägarna böter.

Men det går att slippa böter ifall man ser till att beställa sin energideklaration innan årsskiftet.

För snart två år sedan kom lagen som kräver att alla som äger flerbostadshus ska energideklarera och det gäller även dem som bara hyr ut enstaka lägenheter i sitt eget hus.

Sammanlagt handlar det om nästan ett par tusen fastigheter på Gotland, inräknat specialbyggnader som ägs av stat och kommun, som simhallar, bibliotek och vårdlokaler.

Villaägare i övrigt behöver inte energideklarera förrän nästa år och då först när huset säljs. Men problemet nu är alltså att informationen inte riktigt nått fram och att det inte finns tillräckligt många företag som kan utföra jobbet.

Själva energideklarationen ska ske i två steg. Först en genomgång av hur stor yta som värms upp och hur mycket energi som går åt. Och sedan en besiktning av ventilation, fönster och annat för att se hur man kan spara värme och el.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista