Friterad potatis. Foto: Fredrik Sandberg SCANPIX
Visbyläkare:

"Undvik onyttiga härdade fetter"

Gotland skulle kunna bli en föregångare i Sverige när det gäller att undvika onyttiga härdade fetter i maten, så kallade transfetter.

Det anser primärvårdschef Hans Brandström som vill att politikerna för in det i det folkhälsopolitiska programmet.

Att man använder härdat fett inom lisvmedelsindustrin är för att få rätt konsistens och längre hållbarhet, men när fettet härdas försvinner det nyttiga omega 3-fettet.

- Ekokommun Gotland ska inte bara gälla grodor, fiskar och andra djurarter utan även människan, säger Hans Brandström, som hoppas att även krögarna ska sluta använda konstgjorda transfetter.

- De här fetterna har ett klart samband med hjärtinfarkt, stroke och prostatacancer.

I bland annat Kalifornien och Danmark har man förbjudit härdade fetter, men det svenska livsmedelsverket anser inte att det är rätt väg att gå.

Hans Brandströms idé får stöd av Göran Petersson, forskare på Chalmers i kemi- och bioteknik. Fast han är mån om att påpeka att det finns nyttiga transfetter naturligt, i mjölk och smör till exempel.

- Det är det härdade fettet som är onyttigt och skadligt för hälsan.

Vad ska man då göra om man vill äta bullar?

- Tja, man kan ju titta på påsen om det står att de innehåller härdat fett, då kan man försöka hitta några andra som är bakade på smör till exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista