Peter Fors tf.avdchef operation, Anre Lundberg chef ortopedkliniken och Veronica Herrman chef planeringsenheten. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland
Visby lasarett

Köerna till operation har ökat rejält

Köerna till operation vid Visby lasarett har ökat rejält jämfört med tidigare år och vårdgarantin blir allt svårare att hålla.

Framförallt handlar det om knän och höfter där ett 40-tal patienter fått vänta längre än tre månader. Och en orsak är vårens sjuksköterskestrejk, det uppger Arne Lundberg, chef vid ortopedkliniken.

Så här års, efter semestern, brukar det visserligen vara en liten kö av patienter som passerat vårdgaranti-gränsen för planerade ingrepp. Ofta sådana som accepterat att skjuta upp sina operationer till hösten.

Men i år bidrog sjuksköteskestrejken till att extra många ortopediska operationer ställdes in. Så istället för vanligtvis tio patienter i kö så är det nu dryga fyrtio som har fått en erbjudan om operation på fastlandet.

Men hittills har bara tre valt att använda vårdgarantin. Resten vill hellre vänta och låta sig opereras på Visby lasarett. Och det leder såklart också till att andra planerade operationer skjuts upp.

I värsta fall kan lösningen bli dyra operationer på fastlandet.

Men det är inte bara sjuksköterskestrejken som gör att det är svårt att hinna med alla operationer i tid. Ett annat problem som gör det svårt att hinna med är bristen på operations- och narkossköterskor. Flera gick i pension  förra året och nu behöver minst sju nya anställas, det säger Peter Forsgren som är tillförordnad avdelningschef på operation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista