Folkuniversitetet Mats Ladebäck. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland

Folkuniversitetet säger upp personal

Folkuniversitetet på Gotland varslar personal. Redan i våras sparade studieförbundet in på drygt en och en halv tjänst inom ledningen, och nu tvingas man säga upp ett par personer till.

Sammanlagt arbetar idag ungefär femton personer inom Folkuniversitets verksamhet. Dels administrativ personal och sedan lärare till konstskolan, tonsättarskolan, dansutbildningarna och animation och experimentfilmsutbildningen. Som det ser ut nu behöver ingen lärare sägas upp. Men den kärva ekonomin är ett ständigt orosmoment.

Och det största problemet är alltså att för få elever väljer att gå utbildningarna. Visserligen har konstskolan ökat antalet elever rejält sedan förra året, men det räcker inte. Sammanlagt står 25 platser tomma. Det är bara tonsättarskolan som fyller sin utbildning.

Tillsammans kostar de tomma utbildningsplatserna över 1,9 miljoner kronor om året. Till detta kommer kommunens hyreshöjning som ökat utgifterna med drygt en halv miljon kronor om året.

Troligen kommer därför foto, video och webb-utbildningen att läggas ned.

Folkuniversitetets chef på Gotland, Mats Ladebäck är ändå hoppfull inför framtiden. Den kommande lågkonjunkturen med fler arbetslösa gör att behovet av s.k uppdragsutbildningar ökar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista